Angleški buldog

Angleški buldog

Angleški buldog

Angleški buldog (org.: Bulldog) je pes, ki je kljub svoji borbeni preteklosti danes popolnoma neagresiven in ljubezniv hišni ljubljenček. Preberite si vse, kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: DA
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: od 30 cm do 40 cm
  • Teža: od 22 kg do 25 kg
  • Življenjska doba: od 8 do 10 let
  • Dlaka je gosta in kratka ter zmerno izpada
  • Zaradi kratke dlake, ki jih ne ščiti pred vremenskimi vplivi, jih morate pozimi primerno obleči, poleti pa zaradi kratkih dihalnih poti ne izpostavljati vročini.
  • Ker gre za zelo tihe in mirne pse, so buldogi popolni psi za v stanovanje.
  • Zaradi potlačenega smrčka, se boste kot lastnik pasme morali navaditi na smrčanje.
  • Pasma se prav tako pogosto slini in ob hranjenju packa.
  • Angleški buldog je dokaj neaktiven, a ker je pasma nagnjena k debelosti, je redna vadba ključnega pomena.
  • Pomembno je, da psa kupite pri preverjenem vzreditelju, saj je boste tako izognili dednim boleznim.

Zgodovina pasme

Buldog je pasma, ki so jo v Veliki Britaniji vzredili iz mastifov z namenom, da bi pridobili vabo za bike.

Pasmo prvič v literaturi omenjajo okoli leta 1500, ko so bile bikoborbe med ljudmi zelo priljubljen šport.
Glavna naloga buldoga je torej bila, da se obesi biku za vrat in ga ne izpusti dokler njegov lastnik bika ne ujame.

Ko so ta šport v 19. stoletju prepovedali, so buldoge začeli uporabljati še v pasjih bojih, kjer pa niso bili najbolj uspešni.
Vzreditelji so zato začeli postopoma izločati agresivne pse iz reje in tako je nastala danes priljubljena družinska pasma.

Prvi pasemski standard je bil zapisan leta 1878, a do danes še ni povsem usklajen, saj se višina in teža angleškega buldoga med državami še vedno razlikujeta.

Velikost

Angleški buldog je majhna pasma kompaktne in mišičaste konstrukcije, s široko glavo in rameni.
Njihova višina in teža se med državami razlikujeta, a na splošno lahko pasma doseže višino od 30 do 40 cm, pri čemer samice tehtajo do 22 kg, samci pa do 25 kg

Karakter

Ne glede na to, da so buldogi v preteklosti služili kot borbeni psi, pa danes »služijo« kot popolni družinski spremljevalci.
Njihov karakter je popolnoma neagresiven in ljubezniv. Močno se bodo navezali na svojo družino in na svoj dom, a zaradi svoje družabnosti ne bodo želeli biti dlje časa sami.

Prijazni so tudi do tujcev in jih bodo v svoj dom radi sprejeli. Na njihov prihod bodo sicer opozorili z laježem, a gre v osnovi za mirno pasmo, ki ne laja veliko.

Prav tako gre za odločne, vztrajne in razmišljujoče pse, ki bodo vsak lastnikov ukaz temeljito premislili in počasi ter previdno izvedli.

Angleški buldog

Zdravje

Angleški buldog je pasma, ki ima kar nekaj zdravstvenih težav.
Med najpogostejše težave spadajo težave z dihanjem, sapnikom in nosnicami, bolezni oči in slab vid, kožne infekcije, displazija kolkov, komolcev ter težave s koleni.

Poleg naštetega so te psi nagnjeni tudi k prekomerni telesni teži in napenjanju, zato je zelo pomembno, da za psa izberete zanj primerno in kvalitetno pasjo hrano.

Vzgoja in aktivnosti

Pasma je zelo trmasta in dominantna, zato potrebuje mirnega in odločnega lastnika.
Pri buldogih je zato ključnega pomena, da jih osnovnih ukazov in mej obnašanja naučite že kot mladička. Z nadaljnjim šolanjem, ki bo potekalo počasi, brez sile ter s prijazno besedo in nagrajevanjem, boste s psom vzpostavili spoštljiv odnos za celo življenje.

Namesto daljših treningov se raje poslužujte kratkih serij ukazov, s čimer boste ohranili zbranost vašega psa.
Angleški buldog je dokaj neaktivna pasma, ki najraje poležava ob svojih najbližjih. Kot mladički so sicer še dokaj živahni, a jih je v zrelih letih zelo težko navdušiti za kakršne koli aktivnosti. Kljub temu potrebujejo en zmeren sprehod dnevno, pri katerem morate vztrajati navkljub pasji nezainteresiranosti.

Hranjenje

Angleški buldog je pasma, ki je zaradi svoje neaktivnosti pogosto podvržena prekomerni telesni teži.
Da bi se temu izognil, morate razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke.

Prav tako je pomembno, da izberete kvalitetno pasjo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
Takšna hrana bo namreč prav tako omogočila, da bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Poleg prekomerne teže, pa se pasma srečuje tudi z napenjanjem in vetrovi, katere lahko omilite s pomočjo naravne pasje hrane, ki vsebuje lahko prebavljive sestavine brez živalskih stranskih proizvodov, barvil in pršic.
S pomočjo hranljivih naravnih sestavin, ki v želodcu ne nabreknejo, bo pes hrano hitreje in učinkoviteje prebavil.

Dlaka in nega

Njegova dlaka je zelo kratka, tanka in gladka.
Njeno izpadanje je povprečno, zato bo krtačenje enkrat tedensko uspešno odstranilo vso odvečno dlako in tako vaše stanovanje ohranjalo čisto.

Tudi kopanje je nezahtevno, saj ga je priporočljivo opravljati zgolj po potrebi in ne prepogosto. Vsakodnevno in dosledno pa se morate posvetiti čiščenju pasjih kožnih gub, saj v nasprotnem primeru lahko pride do kožnih vnetij, ki so za psa zelo neprijetna.

Kožne gube samo nežno obrišite z brisačo in to še posebej kadar je pes moker. Poleg tega mu morate redno čistiti tudi ušesa in zobe ter po potrebi krajšati kremplje.

Otroci in druge živali

Zaradi svojega neagresivnega karakterja in potrpežljivosti, se pasma odlično razume z otroci vseh starosti.
Do njih bodo vselej ljubeči in zaščitniški, a se zaradi svoje počasne narave z otroci ne bodo želeli divje igrati in tekati naokoli.

Zato je vseeno priporočljivo, da igro otroka in psa nadzoruje odrasla oseba.
Prav tako se odlično razumejo z ostalimi psi ter z ostalimi hišnimi ljubljenčki.
Predpogoj je seveda primerna in dovolj zgodnja socializacija, še posebej pri samcih, ki lahko pokažejo znake agresije do drugih samcev. 

Angleški buldog